با مشاهده هر خال پوستی به پزشک مراجعه نمایید
سرزمین آریایی : بیشتر خالها سرطانی نیستند ولی بعضی از آنها ممکن است به مرور به انواعی از سرطان پوست مانند ملانوما تبدیل شوند. ملانوما در مراحل اولیه قابل کنترل است ولی اگر پیشرفت کند می تواند متاستاز داده و بسیار خطرناک باشد. با مشاهده هر نوع خال پوستی جدید توصیه می کنیم به پزشک متخصص مراجعه کنید.
دکتر کارولین کیم متخصص پوست دانشگاه پزشکی هاروارد در بوستون با بیان اینکه ملانوم نوعی سرطان پوست است که معمولاً از یک خال شروع میشود، میگوید: همه ملانومها به لحاظ ژنتیکی یکسان نیستند و ممکن است عوامل دیگری ملانوم را رقم بزند.
تحقیقات میگوید؛ افرادی که تعداد زیادی خال دارند باید بدانند که نسبت سایر افراد احتمال بیشتری در ابتلا به سرطان پوست دارند اما کسانی که خال کمتری دارند نیز با انواع دیگری از خطرها مواجه هستند.
ملانوم کشندهترین شکل سرطان پوست است و اگرچه تنها ۲ درصد از سرطانهای پوست را در آمریکا تشکیل میدهد اما بیشترین عامل مرگ در میان مبتلایان به سرطان پوست است.
جامعه سرطان آمریکا در سال ۲۰۱۵ حدود ۷۳۸۷۰ نفر مبتلا به ملانوم را تشخیص داده که این بیماری ۹۹۴۰ نفر را به کام مرگ کشانده است، پژوهشگران با بررسی بیماران دریافتند بیمارانی که خالهای کمتری هم داشتند دچار ملانوم سخت شدند، از این تعداد بیمار گفته شده تنها ۸۹ نفر بیش از ۵۰ خال داشتند.
پژوهشگران توصیه میکنند؛ افرادی که خالهای مشکوک دارند باید مورد آزمایشهای متناوب قرار گیرند اگر سرطان پوست در مراحل اولیه در آنها تشخیص داده شود، قابل درمان است، یکی از راهکارهای محتاطانه نیز دوری از نور خورشید است که مهمترین علت بروز ملانوم است.
تغییر شکل و اندازه خالها یکی از نشانههای ملانوم است. به گونهای که این خالها به شدت بزرگ شده و تغییر رنگ میدهند. یکی دیگر از علامتهای ملانوم نرم شدن زیاد یا برعکس سفت شدن غیرطبیعی خال است. این خالها شروع به سوزش میکنند و گاهی با تورم و خونریزی و زخمهای عمیق همراه هستند.
گاهی ترشح شدیدی هم که از این خالها بیرون میآید خطرناک است و باید بررسی شود. اصولا این نوع خالها به آبی مایل به سیاه تغییر رنگ میدهند و باید سریع تحت درمان قرار گیرند.
یکنواخت نبودن رنگ خال نیز یکی دیگر از نشانههای خالهای بدخیم است. باید بدانید که اینگونه خالها لبه دندانهداری دارند که آنها را بیشتر مستعد سرطانهای بدخیم میکند.
بسیاری از خالهای بدخیم دارای مشخصات ظاهری خاصی هستند که از سوی متخصص پوست، حتی قبل از نمونهبرداری قابل تشخیصاند. معمولا ابعاد خالهای اکتسابی بدخیم بیش از شش میلیمتر است. حاشیه این نوع ضایعات نامنظم و موجدار است و دارای رنگبندی یکنواختی نیست. همچنین گاهی این نوع ضایعات بدخیم به طور مکرر زخم و دوباره بهبودی پیدا میکند. گاهی نیز زخمها به طور کامل خوب نمیشود و با خارش و ترشحات خونی همراه است. بعلاوه هر نوع تغییری که در ظاهر یک خال در عرض چند روز یا چند هفته بروز پیدا کند، قابل بررسی و پیگیری است.
بسیاری افراد تصور میکنند که قرار گرفتن خالهای اکتسابی در معرض ساییدگی با لباس یا وسایل ریشتراشی به سرطانی شدن آن منجر میشود، در حالی که چنین باوری کاملا اشتباه است.